Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn lørdag 13.04.2019

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold. Mulighet for våte løssnøskred i solhelllinger. Vedvarende svakt lag i høyden kan noen få steder påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Soloppvarming gjør at det utover dagen kan gå små løssnsøskred i bratte, sørvendte heng. I lune formasjoner kan sola påvirke høyt til fjells. Med noe stigning i temperaturen både natt og dag forventes det flere av denne type skred.
Observasjoner tyder på at vedvarende svake lag av kantkorn høyt til fjells kan påvirkes enkelte steder, men at utbredelsen er begrenset og det skal stor belastning til for å utløse skred. Vær likevel oppmerksom i områder med tynt snødekke.


Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 12. april 2019

Snøoverflaten over ca 1000 moh er vindpåvirket eller består av beskjedne mengder løs snø. Snøen i overflaten er mange steder omdannet til kantorn under tynn skare, bortsett fra solvendte og godt nordvendte hellinger. Utover dagen blir snøen fuktig i solsider, men det fryser på igjen mot kvelden. Under ca 1000-1200 moh har langvarig varme omdannet den gamle snøen til grovkornet snø. Det finnes også områder som har vært preget av vind hvor det er avblåst ned til barmark, is eller hard skare.

I de høyereliggende delene av regionen finnes svakt lag av kantkorn nede i det gamle snødekket, stedvis over og stedvis under skare. Det skal trolig stor tilleggsbelastning til for å påvirke disse lagene, som dekkes av bærende lag av hard snø og skare. Det kalde været gjør at vi kan forvente at det utvikler seg kantkorn høyt i snødekket, særlig mot nord. Dette må følges med på. 

Ingen observasjoner av ferske skred er meldt de siste 3 dagene.

Natt til fredag klart eller lettskyet, lite vind og temperatur ned i -16 til -8 grader i fjellet. Torsdag var det kuldegrader i lufta hele dagen over 900-1000 moh. Onsdag et lokalt drønn i snøen i nordvendt helling på 1370 moh ved Blåfjellet i Sogndal.
Søndag ble det observert overflaterim i nordvendte heng i nærheten av Sogndal. I de kalde nettene denne uken har det dannet seg overflaterim, som holder seg intakt der sola ikke kommer til.

Fjellvær

Fredag 12. april 2019

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -11 °C til -1 °C på 1400 moh. Klarvær.

Lørdag 13. april 2019

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra øst. -10 °C til -1 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS